Jdi na obsah Jdi na menu
 


Setkání zásahových jednotek

11. 2. 2013

Dne 8.2.2013 se v divadelním sále Městského úřadu v Hořicích konalo shromáždění zasahujících jednotek hasičů při požáru haly v areálu Milety , a.s.

Zástupci města Hořice, Milety, a.s., Hasičského záchranného sboru kraje a okresu vyslovili poděkování zasahujícím jednotkám a předali pamětní list.

Shromáždění se zůčastnila starostka obce Mgr. Jana Němečková a zásahující jednotka obce ve složení Jiří Mikas, velitel a členové Ondřej Perun, Dušan Krátky, Libor Mikas, Miroslav Šedivý a Jaroslav Šedivý.

 

podekovani.jpg

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Miletu zachránili hasiči a také konkurence
Z tiskové konference Milety po požáru. Autor: DENÍK/Jan Jireš
hcmiletacka-13tiskonference16_denik-380.jpg
Hořice – Předvánoční ničivý požár, který zachvátil tovární halu Milety a způsobil škodu za dvě stě milionů, je minulostí. Největší hořický zaměstnavatel se probouzí do nového života.
 „Ztratili jsme jen malou část technologie. Šestého ledna jsme obnovili výrobu a teď jsme na osmdesáti procentech produkce. Spáleniště jsme zapečetili a málem občas zapomínáme, že se stalo nějaké neštěstí," řekl generální ředitel Milety Otakar Petráček na páteční tiskové konferenci. Do měsíce podnik dokoupí chybějící stroje a množství produkce se vrátí do normálu.
Bez propouštění
Ve firmě nedošlo k žádnému propouštění. „Od našich konkurentů se zvedla ohromná vlna solidarity. Dočasně nám poskytli své výrobní kapacity a je u nich zaměstnáno i dvacet sedm našich pracovníků," informoval ředitel.

Spáleniště o ploše 105 krát 50 metrů (zhruba polovina plochy výrobní haly) bude zdemolováno. Výběrové řízení na zhotovitele již je ukončeno, stržení zničené sekce je plánováno na přelom února a března. Ředitel věří, že na konci léta bude stát nová přípravna. S trochou štěstí se hospodaření Milety za rok 2012 ani nepropadne do červených čísel.

Po tiskové konferenci na radnici následovala beseda se všemi hasiči, kteří se na obrovském zásahu podíleli. Byla jim směřována četná poděkování, neboť akce byla velmi riskantní. Její velitelé sami zpětně uznávají, že v momentě, kdy se rozhodlo, že požár bude zastaven na tenké zdi mezi přípravnou a tkalcovnou, netušili, jak náročný úkol si vytyčili. Uspěli a zachránili majetek o hodnotě 300 milionů korun „Ukázaly se výhody integrovaného záchranného systému" uvedl ředitel hradeckých hasičů František Mencl.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zprávy na východočeské televizi V1

http://www.vctv.cz/archiv/video/vychodoceske-zpravy-13-02-2013-18-00

http://www.horice.org/podekovani-hasicum-za-zachranu-milety/gs-1542/p1=2875