Jdi na obsah Jdi na menu
 


Specializační kurz pro jednotky SDH obcí v oblasti ochrany obyvatelstva

30. 5. 2013

Ve dnech 24. – 25. května 2013 absolvovaly jednotky dobrovolných hasičů z Královéhradeckého kraje odbornou přípravu v areálu stanice Velké Poříčí.  

Dvoudenní specializační kurz pro jednotky předurčené k plnění speciálních úkolů ochrany obyvatelstva připravil Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje. Odborná příprava navázala na každoroční specializační kurzy, které se uskutečnily poprvé v roce 2009 v ÚHŠ Bílé Poličany a jejichž cílem bylo získání základních znalostí a dovedností při plnění úkolů ochrany obyvatelstva jednotkami požární ochrany.
 
Šest vybraných jednotek SDH (Ohnišov, Lípa nad Orlicí, Police nad Metují, Velké Svatoňovice, Dobrá Voda u Hořic a Hradec Králové – Březhrad) si na devíti pracovištích procvičilo výstavbu materiální základny humanitární pomoci, obsluhu kontejneru nouzového přežití, první pomoc, pomoc při odstraňování následků povodní a dekontaminaci. Dobrovolní hasiči zde získali cenné zkušenosti z výstavby protipovodňových stěn, budování ochranných hrází z pytlů a protipovodňových vaků a z poskytování první psychické pomoci.
 
V letošním roce tak byl zakončen cyklus odborných příprav předurčených jednotek SDH obcí v letech 2010 – 2013, kdy bylo dosaženo cílového počtu proškolených jednotek pro plnění úkolů na úseku ochrany obyvatelstva - minimálně jedna jednotka na správním území obce s rozšířenou působností v Královéhradeckém kraji.
 
Na rok 2014 je naplánováno zapojení proškolených předurčených jednotek do součinnostního cvičení IZS, při kterém bude provedena výstavba materiální základny humanitární pomoci pro 150 až 300 osob a procvičena evakuace a zprovoznění evakuačního střediska na letišti v Hradci Králové.

 

dsc07588--1024x768-.jpg

 

dsc07666--1024x768-.jpg

 

dsc07685--1024x768-.jpg